Medicijnen

Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en zijn daardoor streng verboden in het buitenland. Dit geldt bijvoorbeeld voor slaap- en kalmeringsmiddelen (o.a. Valium, Seresta), sterke pijnstillers (o.a. Morfine), ADHD-middelen (o.a. Ritalin, Concerta) en medicinale cannabis. Regel op tijd een medische verklaring, zodat u geen problemen krijgt bij de douane.

De Opiumwet bevat een lijst van soft- en harddrugs die u niet zomaar in uw bezit mag hebben. Ook in veel medicijnen zitten stoffen die onder de Opiumwet vallen, zoals in sterke pijnstillers, rustgevende middelen, ADHD-medicatie en medicinale cannabis. Medisch gebruik is toegestaan, maar als u zulke medicijnen mee wilt nemen naar het buitenland, heeft u een officiële verklaring van uw arts nodig. Met zo’n verklaring toont u aan dat u de medicatie voor eigen gebruik meeneemt. Voor lijsten van middelen die onder de Opiumwet vallen klik hier.

Originele verpakking

Medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen, mag u gewoon meenemen op reis. Neem ze mee in de originele verpakkingen waar de sticker van de apotheek met uw naam en de dosering er nog op zit.

Medicijnpaspoort

Het is handig om bij uw huisarts of apotheek een medicijnpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort genaamd) aan te vragen. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Mocht u de medicatie kwijtraken, dan kan een arts u de juiste vervanging voorschrijven. Zo’n medicijnpaspoort is handig, maar geen officieel reisdocument. Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen. Daarvoor is een officiële verklaring nodig.

Medische verklaringen kunt u faxen of e-mailen naar:

Inspecteur van de volksgezondheid te Curaçao
APNA complex gebouw E
Schouwburgweg 24-26
Willemstad, Curaçao
Telefoon: (+5999) 466 9366
Fax: (+5999) 466 9367
E-mail: ivg@gobiernu.cw
Website: www.inspectiegmn.org/nl

Informatie coronavirus lees meer